Vargar dödar kopplade hundar i Verkhoturye, Ryssland

Närgångna och aggressiva vargar skapar onormala problem för människorna i byarna runt Verkhoturye som inte bara fått sina vakthundar dödade utan även själva blivit jagade av vargar. Polisen håller områdena under bevakning.

En komplicerad situation har uppstått i en av de nybyggda områdena i Sverdlovskregionen. Runt Verkhoturye blir byborna ständigt terroriserade av återkommande vargar som fram till nu dödad 6 vakthundar.

– Vi släpper inte längre våra hundar lösa men vargarna bryr sig inte utan tar dem trots att de är uppkopplade. Det är vad som sker här i byn. Inte heller går vi ut ensamma då husen ligger så nära som 100 meter från skogen. Efter klockan sju på kvällen, då det är mörkt är det ingen som går ut över huvud taget. En granne blev attackerad av flera vargar för ett litet tag sedan och det var alldeles vid huset. Han lyckades ta sig till dörren och in i huset. Vargarna försökte ta sig in efter det att han stängt dörren, berättar Tatiana Sergeeva boende i Privokzalniy.

Enligt Tatiana brukade vargarna tidigare komma två och två när de var på jakt efter mat men på senare tid kommer de i mindre flockar om fyra och fyra.

 

Dödade vakthund framför ögonen

Byborna är villrådiga inför hur de skall komma tillrätta med problemet. Det finns få jägare i byn som eventuellt skulle kunna göra något. Byborna kontaktade den lokala polisen som ordnade fram några vakter som nattetid bevakade området. Dessvärre dödade vargarna deras vakthund mitt framför ögonen på vakterna.

– Det går inte riktigt att förklara vargarna beteende. Tidigare vintrar har det inte varit så intensivt som det är nu. Kanske är det värmen och det tunna snötäcket, säger Tatiana Sergeeva undrande.

 

Inom vargens revir

Experterna avfärdar dock den teorin och säger att det är mer troligt att det nya området inkräktar på vargens revir.

– Vi ser att den här typen av attacker sker i relativt nyetablerade områden där skog och mark exploaterats som innan var ren skogsmark. Vargarna har revir som den inte lämnar och om de plötsligt dyker upp hus där så kan det vara så att de fortfarande betraktar det som sin jaktmark, säger Catherine Uvarov vid Yekaterinburg Zoo.

– Det hände för en nybyggare som i källaren till sin stuga hittade en varg. Det visade sig att stugan byggts precis på den plats vargen vanligtvis sov på.

Enligt Catherine kan även tillgången på vilt minska inom liknande områden om de som flyttar dit också håller på med jakt vilket i sin tur kan leda till att vargarna söker alternativa byten.

 

Länk till originalartikel.

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se