Vargarna i Hazaribagh dödade 13 barn

Bland vargangreppen i Indien sticker ofta historien om Hazaribagh ut. Detta för att det var den första riktigt allvarliga vargkrisen i modern tid. Men den skulle tyvärr följas av fler.

Den 15 februari 1981 rusade plötsligt en varg ut ur ett snår utanför staden Hazaribagh och attackerade en liten pojke. Det blev inledningen på en sex månader lång mordturné genomförd av en lokal vargflock.

I augusti 1981 hade 13 barn i åldrarna 4-10 år mist livet och ett otal andra fått skador.

 

Flock bakom attackarna

Att det rörde sig om en hel flock blev klart redan efter det första angreppet där lokalbefolkningen lyckades slå ihjäl angriparen men angreppen trots det fortsatte.

Under våren och sommaren arrangerades ett flertal jakter med lyckade resultat – en efter en togs vargarna av daga. Den femte och sista, troligen alfahanen, sköts i augusti 1981 och därmed var det slut med vargattackerna i Hazaribagh.

 

Habituerade vargar

Vargarna hade under hela tiden rört sig inom ett ca 7 kvadratkilometer stort område runt Hazaribagh i staten Bihar.

Först och främst hade de livnärt sig på stadens soptipp men även på delvis kremerade människokroppar som begravts utanför stadens bårhus.

Troligen var det därför vargarna till sist fick smak för levande människor.

 

Hazaribagh fick efterföljare

Barndöden i Hazaribagh var en stor och omtalad tragedi men tyvärr dröjde det bara fem år innan det var dags igen. Den gången i Sehore-distriktet där 17 barn miste livet.

Ytterligare ett decennium framåt kom nästa våg: 60 barn vargdödade i Bihar 1993-1995, och ytterligare 60 barn i Uttar Pradesh åren 1996-1997.

Efter det har många dödliga vargattacker följt i Indien, både under 2000- och 2010-talen. Se våra övriga artiklar.

 

Källor: Rädslan för vargen – en tvärvetenskaplig utredning, sid 35, John Linell, Tore Bjerke 2002. Wolves, Elisabeth Scholl 2003 (ISBN 0737715278).

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se