Vargattack kostade häst och vagn

Alla vargattacker leder inte till döden för den angripne men kan sluta obehagligt på många andra sätt, vilken den här incidenten från 1893 illustrerar.

Hösten 1893 begav sig ryssarna D Ivanov och Puzankov samt en kusk till byn Polyanok med häst och vagn. Ivanov satt på hästen och de två andra i vagnen.

Under resan attackerar plötsligt tre vargar från ett buskage intill vägen. Hästen stegrar i panik och kastar av Ivanov. Därefter skenar hela ekipaget inklusive passagerare mot en ravin och störtar ned.

Hästen dör i fallet och vagnen slås fullständigt i spillror. De tre männen klarar sig däremot mirakulöst. Kusken får skador i vänsterarmen.

Vargarna försvann i tumultet från platsen.

 

Redaktionens kommentar: Värdet på en häst var vid den här tiden stor, fattigdomen var mycket utbredd på den Ryska landsbygden. Dödsfallet torde ha tärt mycket hårt på ägarens fortsatta livsföring.

 

Källa: Wolves in Russia, sid 33-34, Will N Graves 2007.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se