Stövare törs inte jaga efter vargattack i Åmot

Tidningen Gefle Dagblad rapporterar att stövaren Zeb attackerats av varg vid harjakt i lördags nordväst om Åmot, Gävleborg. Zeb fick sys på flera ställen, men överlevde attacken.

Zebs ägare, Ulf Persson, upptäckte att hunden var skadad, men hade varken sett varg eller själva attacken. Han tog Zeb till veterinär som sydde på flera ställen, men ingen av skadorna var livshotande. Veterinären bedömer att skadorna är orsakade av varg. Ett bett satt i ljumsken och ett annat vid bakbenets övre del.

Besiktningsmannen Sture Nordlund har undersökt Zeb tycker betten ser ut att vara från varg.
– Såren är så pass djupa och våldsamma att de måste vara gjorda av varg, säger Sture Nordlund till Gefle Dagblad.

 

Första fullbordade attacken i reviret

Attacken är den första fullbordade som vargarna i Sjösvedenreviret gjort mot hund. Det har förstås rört upp mycket oro bland jägarna i trakten, både i och med småviltjakten som pågår nu och inför älgjakten som snart drar igång.

 

Vågar inte jaga längre

Gefle Dagblad rapporterade senare att Zeb inte alls mår mentalt bra, även om såren ser bra ut och han överlever dem. Han håller sig nära husse hela tiden och vill helst bara sitta i knät. Vargattacken påverkar Ulf Perssons vanor i högsta grad.

– Zeb är som en familjemedlem. Jag hade också pappan till Zeb. Jag är tveksam till att släppa ut honom igen, men måste väl göra det eftersom rasen är avlad för jakt, säger han till Gefle Dagblad.

Vargen hör troligtvis till Sjösvedenreviret, och attacken skedde nära sjön Fansen. Hur många vargar det finns i reviret är oklart.

– I fjol var de fem. Men nu har de fått ungar. När snön kommer kan vi säkerställa hur många vargar det rör sig om, säger Sture Nordlund.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se