Vargdrabbad kan gå miste om nödvändig ersättning

Niklas Nilsson, lantbrukaren på Vikbolandet som drabbades hårt av vargangrepp kan förlora så mycket som 75 000 kronor i ersättningar som uteblir för de lamm som aldrig föddes.

Niklas förlorade 71 stycken får under våren och sommarens vargattacker på Vikbolandet. För dessa har han fått 168 000 kronor i ersättning, men Nilsson vill även ha ersättning för uteblivna lamm, då flera avelstackor som dödades förväntades nedkomma med lam senare.

– Det motsvarar ungefär 75 000 kronor som jag går miste om. Var jag ska hitta dem vet jag inte, säger Niklas Nilsson till SR Östergötland.

 

Viltskadecenter förordar avslag

Länsstyrelsen Östergötland har inte fattat beslut om ersättning för de uteblivna lammen men Viltskadecenter, som yttrar sig i ärendet, tycker inte att Nilssons ersättningskrav skall bifallas.

– Vi bedömer att det borde ha gått att köpa in ersättningsdjur under hösten och betäcka dem, eller om man köpt dräktiga djur, som sen lammar under den period som Nilssons ordinarie djur skulle ha lammat, säger Inga Ängsteg på Viltskadecenter till lokalradion.

 

Inte road

Niklas Nilsson menar att den totala arbetsbördan efter angreppen varit för stor och att tiden helt enkelt inte räckt till för att skaffa ersättningsdjur.

– Jag anser att de är ute och cyklar. Att de skulle kunna det bättre än vi som håller på med det varje dag, det är lite skrattretande faktiskt, säger han till radion.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se