Vargen attackerade sovande campare

Fyrabarnsmamman Helene Eklund vaknade av att vargen släpade iväg henne på liggunderlaget, rapporterar Aftonbladets nätupplaga.

Under semestern i Dalsland sov Helene Eklund tillsammans med ett av sina barn under bar himmel. Mitt i natten väcktes hon – av en varg.

– Han var en centimeter från mitt huvud, säger hon.

Förra veckan gav sig familjen Eklund från Malmö ut på kanotsemester i Dalsland. Natten till i måndags hade de slagit läger vid Laxsjön, utanför Bengtsfors.

Rickard Eklund, 44, sov i ett vindskydd tillsammans med barnen Nathalie, 16, Linus, 13, och Sandra, 12.

– Jag hade längtat hela veckan efter att få sova under bar himmel. Det verkade så mysigt och fridfullt där vi slog läger, säger Helene Eklund, 43, som fick med sig dottern My, 15.

 

Till vänster: Helene och dottern My visar upp det sönderbitna liggunderlaget. Till höger spår från en av vargarna.

 

Väcktes av vargen

Mitt i natten vaknade Helene. Ett djur, som hon först trodde var en hund, tog tag i liggunderlaget.

– Han var bara en centimeter från mitt huvud. Jag drogs iväg en bit och rullade sedan av liggunderlaget, säger Helene Eklund.

Tillsammans med dottern sprang hon till vindskyddet och väckte sin man. Samtidigt drog djuret iväg med liggunderlaget i munnen. En bit bort fanns ytterligare två djur.

– Då sa Rickard att ”det är ju vargar”. Och det var det. De var mörka och ungefär lika stora som schäferhundar. Vi satt där och tittade på dem när de sprang runt eldstaden som fanns i närheten. Efter några minuter försvann de, säger Helene Eklund.

Att sova efter det oväntade besöket var omöjligt.

– Först då kom rädslan. Jag bara skakade och inbillade mig att jag hörde konstiga ljud. Nu tänker jag aldrig mer sova under bar himmel.

 

Matavfall kan ha lockat

Vargexperten Olof Liberg har studerat fotot som familjen Eklund tagit på ett av fotspåren. Han menar att det är sannolikt att det kommer från en varg.

Men beteendet är ovanligt. Vargar närmar sig sällan människor eftersom de är för skygga för närkontakt.

– Men om det ofta finns matavfall vid vindskyddet där familjen campade kan det vara en förklaring till att vargarna kom dit.

 

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se