Vargen Virginia visade stängsel inga hinder

Med en liten miniserie kallad ”Top 10 Zoo Escapes” redovisar tidningen Time i sin nätupplaga hur olika djur rymt från djurparker över hela kontinenten.

Ett av de djur som Time tar upp är vargen Virginia. Hennes uppfinninsrikedom ger inget hopp till de som tror att rovdjursstängsel ska rädda deras tamdjur från angrepp.

Som man tänker sig vargar ska de inte vara förmögna att klättra i träd eller på staket. Men vargtiken Virginia visade att det är fullt möjligt. År 1979 gäckade hon parkförvaltningen på Los Angeles Zoo med ett flertal rymningar.

Och där var det inte fråga om vad man kan och inte kan göra som varg. Virginia klättrade på staket och i träd och gick till och med balansgång ut på smala grenar för att få en väg över höga hinder nedanför.

Efter att hon sluppit ut höll hon sig sedan i storstadens närområde. Gång på gång. Vid ett tillfälle lyckades hon förbli på fri fot över en månad, trots de många patruller som sökte efter henne beväpnade med bedövningsgevär.

Virginia var så framgångsrik att en djurskötare till och med skämtade om det: ”Los Angeles måste ha det största varghägnet i världen, 4 000 acres!” (1 620 hektar).

Time tillägger i sin artikel att man inte vet om Virginia fångades in efter den sista rymningen. Kanske blev hon avlivad, för den allmänna säkerhetens skull.

Hursomhelst bör fårägare som fått rekommendationen att installera 1,10 meter låga stängsel med svagström tänka efter en extra gång innan åtgärden genomförs. Dels räcker varken höjden eller strömstyrkan för att hålla vargen ute. Dels hindrar stängslet fåren från att fly, vilket sannolikt leder till fler döda djur än nödvändigt.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se