Vargflock behandlad mot skabb, Gävleborg

vargar angripna av skabb skjutna

Under en märkning av tre vargar i Kukumäkireviret mellan Gävleborg och Dalarna passade personalen på att behandla vargarna mot skabb.

Tidningen Svensk Jakt rapporterar i sin nätupplaga om något som framstår som unikt vad beträffar förvaltning av vilda djur, nämligen att behandla dem med medicin mot parasiter, i detta fall skabb. Ingreppet skedde under ett märkningsuppdrag i Kukumäkireviret mellan Gävleborg och Dalarna.

Vargarna, två vuxna och ett ungvarg befanns vara angripna av skabb och hade som följd förlorat cirka 10 kilo i kroppsvikt. I området finns rävskabb enligt Per Ahlqvist vid länsstyrelsen och man befarar att flera vargar kan ha smittats.

Länsstyrelsens personal stod dock inte handfallna inför situationen utan ordinerade de tre vargarna Ivomec i hopp om att de skall tillfriskna. Vid behandling av tama hundar är det inte sällan det krävs fler än en behandling. Om det är tänkt att vargarna skall sökas upp igen för kontroll och eventuell ytterligare medicinering är inte känt men givet att de numera är sändarförsedda finns åtminstone tekniken för att hitta dem.

Om vargarna tillfrisknar väntas de naturligtvis även att åter öka i vikt vilket ställer frågan om hur halsbanden som applicerats kommer att kännas när full matchvikt återvunnits.

 

Källa: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/02/vargfamilj-skabbangripen/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se