Vargflytt får vänta enligt Naturvårdsverket

Naturvårdsverket väntar med ett beslut om att flytta den vargtik som dödat renar i Jämtland efter det att hon vandrat tillbaka från Västra Götaland.

Enligt NVV är anledningen till det uppskjutna beslutet att tiken rör sig åt sydost, bort från renarna. Om hon slutar upp med sitt beteende kan det finnas en chans att hon undslipper fler skyddsjaktsansökningar.

– Vi följer tiken noga och har fortfarande beredskap för en flytt. Men just nu så avvaktar vi, säger Naturvårdsverkets Helene Lindahl Vik i ett pressmeddelande.

 

Tiken jagad med snöskoter

Enligt uppgifter till tidningen Svensk Jakt har naturbevakare från länsstyrelsen jagat vargtiken med snöskoter för att försöka skrämma bort henne från renbetesområdet där hon alltså ställt till oreda i samma stund hon kom till området.

Svenska Jägareförbundet ifrågasätter Naturvårdsverkets planer på att eventuellt flytta vargtiken, som redan flyttats två gånger.

– Jag tycker det är lite märkligt att ingen reagerar över den stress och det lidande vargen utsätts för, säger biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné till tidningen Svensk Jakt.

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se