Varghona fälld vid skyddsjakt i Färila

Länsstyrelsen i Gävleborg meddelar att skyddsjakten på en varg i Färila nu verkställts. Tidigt på söndagsmorgonen sköts en varghona om 37 kg.

Knappt 14 dagar efter det att länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på en varg fälldes en hona inte långt från de hagar där två tackor dödades av varg tidigare i somras.

Honan om 37 kg fälldes mitt i byn Södra Veckebo utanför Färila i Ljusdals kommun. Hans Blomgren, jaktledare och naturbevakar på länsstyrelsen uppger för tidningen Jakt & Jägare att honan sköts under så kallad pyrschjakt, alltså en jaktform där jägaren tidigt sätter sig på pass i hopp om att djuret skall komma inom håll.

Platsen där hon fälldes var några hundra meter från den hage där två tackor dödades i början av sommaren. Man är därför ganska säker på att det är samma varg som under en längre tid uppträtt närgånget i området och att rätt djur således har fällts.

Vargen kommer att föras till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.

Källa: http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/Sv/nyheter/2014/Pages/en-varg-falld-vid-skyddsjakt.aspx

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se