Varghybrid levererad till Sverige

varghybrid levererad till sverige
En uppfödare av varghybrider i Finland meddelar att en valp levererats till Sverige. Andelen varg uppges variera mellan 10 och 30 procent.

I kölvattnet av all uppmärksamhet kring rovdjur generellt och vargar specifikt har mindre nogräknade människor försökt göra sig en affär kring detta. Runt om i världen föds varghybrider upp för försäljning till människor som tror sig kunna äga en del av det vilda genom denna i många stycken farliga kombination av hund och varg.

I ett timslångt program från NatGeoWild redogörs för de många svårigheter som uppstår med denna till synes domesticerade varg. Den kända hunddressören Cecar Milan medverkar i programmet men är inte själv inbegripen i situationerna med de besvärliga hybriderna utan detta görs av en kvinna som specialiserat sig på just dessa djur. Under programmet återkommer man ständigt till den väsentliga skillnaden mellan tamhundar och dessa varghybrider i form av deras intelligens, styrka och predatoriska beteende.

Den finska uppfödaren Vieremä Wolfdogs berättar via sin hemsida om de olika hybriderna de avlar på och deras individuella andel varg. Många av bilderna visar på djur som är slående lika vargar. Såväl till storleken som teckningen.

Per den 15 december meddelar man enligt bilden ovan att en valp levererats till Sverige. Vem som är köpare avslöjas inte men att valpen nu finns i Sverige finns det få skäl att tvivla på.

Enligt Jordbruksverket är hybrider i första till fjärde generationen förbjudna i Sverige. En första generation torde innehålla 50 procent varg och för varje tillkommande generation torde andelen sjunka med hälften för att vid fjärde generationen bara innehålla 6,75 procent.

Om uppfödarens uppgifter om andelen varg i kenneln stämmer rör det sig således om ett olagligt djur och en olaglig handling.

 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se