Vargmöte mitt på dagen i närheten av bebyggelse

I bland annat Järbo i Sandvikens kommun har vargobservationerna duggat tätt. Inte mindre än 19 observationer har rapporterats under november månad varför Per Lindström höll sig nära bebyggelsen när han jagade med sin Basset Griffon.

I hopp om att vargar skulle rygga för bebyggelsen valde Lindström att jaga rådjur alldeles i närheten av byn under söndagen. Strax efter klockan 11 var han och hunden inne på ett mindre hygge bara 150 meter från närmaste hus.

– Jäger söker inte ut så bra, utan var 10-15 meter framför mig. Då ser jag plötsligt en varg som kommer i 90 graders vinkel och passerar framför hunden. Hade Jäger varit 10-15 meter längre fram hade han och vargen kolliderat, säger Per Lindström till tidningen Jakt & Jägare.

Vargen och hunden var så nära varandra att de nästan kolliderade. Trots detta verkade det som om vargen inte upptäckte hunden. Förklaringen var troligtvis att vinden låg från vargen mot Per och hunden och inte tvärt om.

– Mycket märkligt att vargarna är nästan nere i byn och springer på dagarna, säger Per Lindström.

Jakten avbröts naturligtvis omedelbart.

– Men sedan, när vi skulle korsa vargens spår, då vägrade han gå ett enda steg. Jag fick lyfta upp honom och bära honom över spåret. Han har verkligen en nedärvd rädsla för vargvittring, säger Per Lindström till Jakt & Jägare.

Per har efter vargmötet bestämt sig för att inte jaga med hunden den närmaste tiden. Inte ens i de områden han trodde var säkra.

– Nu släpper jag inte Jäger inom den närmaste tiden. Det känns helt sjukt att vargarna ska springa inne i byarna. Ska inte vargar vara skygga?

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se