Västmanlands jägare sätter ner foten

Regeringens beslut att stoppa licensjakten på varg och lyfta bort taket på 210 individer får nu konsekvenser i Västmanland, där Jägareförbundets länsförening nu bestämt sätter ner foten.

Som en direkt följd av regeringens beslut den 17 augusti fattade Jägareförbundet Västmanland på måndagen beslut om att tills vidare inte medverka vid rovdjursinventering. Man kommer heller inte att fortsätta ta ansvar för eftersök av trafikskadat vilt i länet. Förbundet säger också nej till att medverka vid eventuell skyddsjakt på rovdjur.

– Vi har under lång tid blivit lovade regional förvaltning och medbestämmande i rovdjurspolitiken, men vi kan inte hitta ett enda beslut som i praktiken har fått tas på regional nivå. Vi är trötta på det här nu, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland.

I ett pressmeddelande skriver länsföreningen:

”Det regionala medbestämmandet fungerar inte i Västmanland. Beslut fattas över huvudet på medlemmarna i Viltförvaltningsdelegationen. Jägareförbundet Västmanland kräver att vi omedelbart får en regional förvaltning värd namnet. Till dess att regeringen har visat att man har för avsikt att genomdriva sina vallöften har Jägareförbundet Västmanland beslutat att;

  • Vi kommer inte medverka vid rovdjursinventering
  • Vi kommer inte ta ansvar för eftersök av trafikskadat vilt i vårt varglän
  • Vi kommer inte medverka vid eventuell skyddsjakt på rovdjur
  • Vi kommer inte medverka till att förankra den svenska rovdjurspolitiken
  • Vi accepterar inga inplanteringar av varken vuxna vargar eller valpar i Västmanland
  • Vi kräver att staten kompenserar jägarna/hundägare fullt ut för den skada som ett vargrevir innebär”

 

Vill ha konkreta bevis

Avståndet mellan folkvalda politiker och landsbygdsbefolkningen har, enligt Torbjörn Larsson, aldrig varit större än det är just nu.

– Politikerna har tagit ifrån oss besluten i frågor där de lovat oss regional förvaltning. Vi stänger inte dörren helt, vi håller den på glänt, men det är upp till bevis nu. Vi vill ha konkreta bevis på att regeringen menar allvar med det de lovat, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland.

Tidigare har Jägareförbundet Örebro sagt nej till såväl skyddsjakt som inventeringar, i kölvattnet av regeringens senaste manöver i vargfrågan.

Artikel: Västmanlands jägare sätter ner foten – Jagareforbundet.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se