Viktig vargtik står inför ett tredje flyttlass

Ett tredje försök att flytta den genetiskt viktiga vargtiken från känsliga renskötselområden är planerad så fort vädret blir mildare.

Enligt Naturvårdsverket är vargtiken så pass viktig att man nu beslutat att hon skall flyttas en tredje gång. Allt som behövs är lite mildare väder så att inte den medicinska utrustningen fryser samman under de kritiska momenten av sövningen och flytten.

Enligt tidningen Jakt och Jägare är det helt emot opinionen sedan de genomfört en enkät där drygt 1000 personer svarat varav 95% ansåg att det var förkastligt. Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson är dock positivt inställd till flytten.

Renägarna i området är lättade men tycker samtidigt att flyttningen är lite utav en ”lekstuga”. För renarna är det naturligtvis positivt att slippa bli jagade av varg särskilt vid så sträng kyla som det är nu. Då behöver djuren lugn och ro för att inte gör av med mer energi än nödvändigt.

 

Absolut sista försöket

Med två misslyckade försök i bagaget inser Naturvårdsverkets representanter att den nu förestående flytten blir den absolut sista.

– Vi är medvetna om de etiska aspekterna. Det här är inget lätt beslut att ta. Men den här flytten blir den sista vi genomför av den här vargen, säger Magnus Kristoffersson till tidningen Jakt och Jägare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se