Wachtelklubben hotar lämna Svenska Kennelklubben

Wachtelklubben avdelning norr hotar att hoppa av från Svenska kennelklubben (SKK).

– Vi kräver ett kraftfullt agerande från Kennelklubben i rovdjursfrågan.

Sker inte det måste tyvärr vi agera för att jakthundklubbarna allvarligt överväger utträde ur moderorganisationen, skriver wachtelklubben i ett öppet brev till SKK-ledningen.

Det allvarligaste för jakthundsrasernas fortlevnad är rovdjursangreppen på våra hundar, konstaterar styrelsen för wachtelklubben.

– Vi representerar en ras som har ökat i Sverige men känner att detta inte är bestående. Vi ser med stor oro på vad som händer med andra jakthundraser i takt med vargens ökning i Sverige, skriver styrelsen.

– Vi har även konstaterat att i vågen av ökade rovdjur i Sverige har spridningsrisken för smittsamma sjukdomar ökat. Senast är det dvärgbandmasken som konstaterats i åtta kommuner i Sverige. I detta fall är det rävens dvärgbandmask, men den kan även smitta hund och tillika varg. Den senare ökar spridningsrisken mångfalt jämfört med räven som är relativt stationär jämfört med varg.

”Ingen har kontroll över vargarna”

– Vi ombeds att avmaska hundarna i olika grad beroende på hur utsatta de är för dvärgbandmasken, men pengarna tog slut på SVA för att ta emot fler rävar för undersökning och ingen har någon kontroll över vargarna, tillägger wachtelklubben.

Varför är det då endast jägarorganisationerna som tar diskussionen i vargfrågan? undrar de.

– Vi uppfattar det som mycket beklämmande att Kennelklubben inte har tagit del i diskussionen då det är dess medlemmar och hussar och mattar som drabbas. Inte ens jakthundklubbarna tycks ta debatten, konstaterar styrelsen.

SKK lever inte upp till sina åtaganden att värna om jakthundarna, anser den norra wachtelklubben.

 

Måste ställa in jaktprov

Som exempel tas den verksamhet som klubben försöker bedriva i Falu och Borlänge.

– Endast i Falu kommun har vi fyra vargrevir. I Dalarna cirka 20 stycken. Dvärgbandmask har konstaterats i Borlänge kommun. Detta har gjort att har varit tvungna att ställa in jaktprov och träningar under 2011. Vi kan inte längre garantera deltagarnas säkerhet, berättar styrelsen till Jakt & Jägare.

– Situationen kommer inte att bli lindrigare de kommande åren då det kritiska knäet för vargpopulationens ökning har passerats med god marginal. I fortsättningen kommer ökningstakten att gå fort, konstaterar de.

Därför måste Kennelklubben nu visa krafttag i rovjursfrågan, argumenterar wachtelklubben.

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se