Ytterligare skyddsjaktansökan på Bornasbergsvarg

Ytterligare en skyddsjaktsansökan som gäller Bornasberget, Ovanåker, ligger inne. Den här gången gäller det ett överklagande på skyddsjakt för den varg som dödade en gråhund.

Gävleborgs länsstyrelse avslog tidigare en begäran om skyddsjakt på vargen. Bakgrunden till ansökan var att en gråhund och tio får dödats av varg inom ett begränsat område. Länsstyrelsen avslog ansökan med motiveringen att det inte gick att säga vilken varg som orsakat skadorna.

Nu har länsstyrelsens beslut överklagats av Pär Wälås, som förlorade sin gråhund till varg den 5 november i år. Han skriver bland annat i sin överklagan att ytterligare två hundar har dödats och skadats av varg i närheten av den plats där hans gråhund dödades och att det nu inträffat fem vargattacker på får och jakthundar i området.

Nu är det upp till Naturvårdsverket att besluta om eventuell skyddsjakt på vargen. Eftersom bara en varg setts i området torde det vara enkelt att bevilja ansökan.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se