Åtta får dödade i vargattack i Vallsta

Typiska bitskador av varg på får

– Det här är ingen hobby för mig utan jag försöker faktiskt leva på det här, säger Kjell Andersson och tittar bedrövad ut över sin fårhage.

Där dödades tidigt på torsdagsmorgonen sex får och ytterligare sex skadades, två så allvarligt att Kjell måste avliva dem direkt.För de återstående fyra skadade fåren var tillståndet på torsdagseftermiddagen fortfarande kritiskt för två av dem.

Fårhagen ligger mitt i byn och bara 50 meter från Kjells bostadshus. Där hade sex får rivits till döds. Ytterligare sex får var skadade, två så allvarligt att de måste avlivas och läget var på torsdagskvällen fortfarande kritiskt för ytterligare två.

Resten, ett tjugotal djur, hade rymt och var spårlöst försvunna. Senare på dagen hittades de i en skogsdunge längre bort i byn.Länsstyrelsens naturbevakare Hans Blomgren besökte under dagen Kjell Andersson och kunde säkra spår som tyder på att det är en eller flera vargar som orsakat skadorna. Först trodde han emellertid att det rörde sig om ett björnangrepp.

– Två av fåren var delvis nedgrävda och det gjorde att jag först trodde att det rörde sig om en björn, säger Hans Blomgren. Men senare hittade jag tillräckligt med spår för att göra bedömningen att det rör sig om ett vargangrepp.

Det fanns spåravtryck i marken och dessutom är rivsåren på fåren, hur betten är placerade, karakteristiska för vargangrepp. Däremot går det inte att avgöra om det rör sig om en eller flera vargar.

Artikel: Åtta får dödade i vargattack – Vallsta – www.helahalsingland.se.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se