Fågelhund attackerad av varg i Sörsjön – klarade sig med bitskador

Vargens bitskador på hundar och mindre djur.

En fågelhund utsattes sent på torsdagseftermiddagen av ett vargangrepp i trakterna av Sörsjön. Hundens ägare Samuel Jakoby som är bosatt i byn Husvallgölen norr om Sörsjön var ute för att träna sin fågelhund Miller i ett område vid Kesjöheden cirka en halv mil nordost om Sörsjön då hunden, som var cirka hundra meter från ägaren, blev utsatt för ett angrepp av en ensam varg. Efter några ytterst dramatiska minuter kunde angreppet avvärjas men hunden fick tre ordentliga bett över ryggen och fick föras till veterinär i Mora.

– Det var en mycket otrevlig upplevelse och vargen var helt orädd och visade inga tecken på att avbryta angreppet förrän den var bara tiotalet meter från mig, säger hundägaren Samuel Jakoby.

Hundägaren Samuel Jakoby berättar att han helt plötsligt hörde ett skrikande ljud från hunden och fick se denna komma i full fart springande mot honom med en varg i bakhasorna.

– Jag skrek och tjoade så mycket jag kunde för att skrämma vargen som inte visade några tecken på att avsluta jakten på hunden förrän bara tiotalet meter framför mig då den stannade upp. Den stod still i cirka 20-30 sekunder innan den började dra sig tillbaka. Men vargen verkade vara helt oskygg och visade i början inga tecken på att vara skrämd av mig säger Samuel Jakoby som när han fick hunden fram till sig kunde ta hand om denna och vargangreppet var därmed avvärjt.

Det visade sig att vargen hade bitit hunden på tre ställen på ryggen varav ett bitsår var ganska djupt och Samuel Jakoby tog med sig hunden och besökte en veterinär i Mora där skadorna blev behandlade.

– Eftersom hunden är tämligen snabb klarade den förmodligen livet och det var nog också orsaken till att skadorna inte blev värre på hunden säger Samuel Jakoby.

– Normalt sett skulle inte ett djur ha funnits i närheten eftersom jag när jag tränade hunden var ganska högljudd. Det visade att vargen var helt orädd för människor, säger Samuel Jakoby som ser det som mycket bekymmersamt att bedriva jakt under normala förhållanden i det här området när en sådan här sak inträffar när hunden är mycket nära sin ägare.

– Det var första gången som jag var med om att stöta på varg på det här sättet men det finns flera i det här området kring Sörsjön som har varit med om liknande händelser, säger Samuel Jakoby som är oroad över hur det blir med den framtida jakten i Sörsjöområdet med tanke på att det skett flera vargangrepp i de här trakterna de senaste åren.

Artikel: Millerd attackerad av varg i Sörsjön – klarade sig med bitskador i ryggen – Malung/Sälen – dt.se.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se