Får dödade i två nya vargangrepp

Ytterligare två vargangrepp har inträffat i länet. I båda fallen var det får på Vikbolandet i Norrköpings kommun som angreps och troligen skedde båda angreppen under söndagsnatten.

På det ena stället dödades fyra får. Det är det andra vargangreppet som den här lantbrukaren utsätts för på kort tid. På en granngård, två till tre kilometer bort, dödades ett lamm. Länsstyrelsens rovdjursspårare Lasse Larsson är helt säker på att det är varg som står bakom angreppen. Han tror också att det är samma varg som tidigare angripit får i området. Samma varg står nu bakom totalt sex angrepp i länet.

– Det är ett jävla skit med den här vargen, säger Lasse Larsson. För att få stopp på eländet har jag uppmanat lantbrukarna att använda jaktförordningens paragraf 28.

Jaktförordningens paragraf 28 innebär att man har rätt att skjuta ett rovdjur som angriper tamdjur, när angreppet pågår. Men det förutsätter att rovdjuret inte går att skrämmas bort med till exempel ett varningsskott. Lasse Larsson säger att det inte är hans uppgift att avgöra om man nu ska försöka att ta bort vargen.

– Min personliga åsikt är att det här inte är en bra individ för rasen. Det är en buse.

Lyssna eller läs på: Får dödade i nya vargangrepp – Nyheter P4 Östergötland | Sveriges Radio.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se