Flyttad varg misstänks ha dödat åtta får

Den genetiskt värdefulla vargtik som tidigare i år flyttades från renbetesområdet till Kilsbergen i Örebro län återvände senare norrut. Man misstänker nu att tiken dödat åtta får i Foskvallen öster om Idre, rapporterar Dalarnas Tidningar.

Vargtiken har den senaste tiden uppehållit sig mellan Vassbo och Särna, men större delen av tiden har hon varit i trakten av Foskvallen. Det var där som åtta får nyligen dödades – troligen av varg.

– Jag har besiktigat skadorna och mycket talar för att det är en varg, även om det också ser ut som om det varit en hund som varit framme, säger Alf Nordin, besiktningsman vid Länsstyrelsen i Dalarna, till Dalarnas Tidningar.

– Det var inget ätit på fåren, men efter att jag varit i kontakt med andra experter så är det något som kan ske (alltså att vargen inte äter på bytet. Reds anm.), säger Alf Nordin till DT.

Kilsbergsvargen befann sig i närheten av den aktuella fäboden vid tillfället. De senaste signalerna från vargen visar att den befinner sig vid Vassbo där det också finns en hane från Fulufjällsreviret, rapporterar DT.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se