Fyra får dödade i vargangrepp i Kronoberg

Natten till fredag dödades två får av varg i Haghult i Ljungby kommun. Ytterligare två får blev så svårt skadade att de senare fick avlivas. Vargangreppet ägde rum på en gråd drygt en mil utanför Ljungby i Kronobergs Län.

 Morgan Strands tackor dödade på Haghult, Ljungby

– Jag hittade de döda fåren i morse, ungefär 30 meter från mina föräldrars bostadshus, berättar Morgan Strand.

Två tackor var då döda. Ytterligare tre djur blev angripna av varg. Två av dessa har avlivats, då deras skador var alltför omfattande, medan en tacka kommer att klara sig.

– Länsstyrelsens rodjursexpert har varit här och konstaterat att det med största sannolikhet rör sig om varg, säger Morgan Strand.

 

Revirbildande vargtik?

Det ligger nära till hands att misstänka att det är en sändarförsedd vargtik som varit framme. Det är sedan tidigare känt att en sändarförsedd vargtik har bildat revir i det aktuella området. Vargtiken, som vandrat från Norge till södra Sverige, har under en längre tid rört sig i en triangel mellan Älmhult, Markaryd och Ljungby och enligt vargforskaren Olof Liberg kan hon få sällskap av en hanvarg redan i år.

– Det sägs ju att den sändarförsedda vargen har rört sig i det här området, men fram till nu har jag inte märkt av någonting. Nu drabbas vi av samma sak som varit verklighet för dom i rovdjursbältet under många år, säger Morgan Strand till Svensk Jakt.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se