Hund vargdödad vid jakt

I förmiddags dödades hunden Knutte av varg utanför Åkersberga. Länsstyrelsens webbtjänst visade att vargarna höll sig i norra delen av reviret, men hunden blev tagen en mil därifrån, i södra delen.

Under lång tid har jägarna i Bosse Janssons jaktlag valt att jaga i den södra delen av vargarnas revir. De följer noga länsstyrelsens vargwebb, där det finns en karta som visar inom vilken kvadratmil en radioförsedd varg befinner sig.

 

I morse jagade Bosse Jansson rådjur med sin drever Knutte.

– Han hade stuckit iväg efter ett rådjur och var långt bort. Sen var han på väg tillbaka till mig men kom aldrig. Så jag började leta. Efter en halvtimme, trekvart hittade jag honom bara 250 – 300 meter bort. Och det var ingen rolig syn, säger en bedrövad Bosse Jansson.

Enligt honom sade länsstyrelsens besiktningsman som kom till platsen att hunden tveklöst dödats av varg. Ryggraden var knäckt och delar av hunden var uppätna.

– Knutte var min sängkamrat. Han var också en duktig jakthund, men nu är det roliga slut.

 

Bosse Jansson är mycket kritisk till länsstyrelsens webbtjänst.

– Jag vet inte om den visar sanningsenligt. Tittar man på kvällen och på morgonen efter ligger samma bild kvar. Samtidigt vet man att vargarna kan ha rört sig massor.

Eva Hedberg vid länsstyrelsen säger att de är tydliga med att vargwebben ger begränsad information om var vargarna finns.

– I alla fall i ett så litet revir som det här. Den tar positioner från sändaren fyra gånger per dygn, men samlar ihop sju positioner innan den skickar. Så vartannat dygn kan man se något nytt.

Sedan i våras fungerar bara sändaren på föräldrahonan.

– Jakt med lös hund inom vargreviret är ett stort risktagande, säger Eva Hedberg.

Läs artikeln: Hund vargdödad vid jakt | Inrikes | SvD.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se