Jämthundstik dödades av varg i Västerfärnebo

Styrelseledamoten i Jägareförbundet Västmanland Tomas Johansson fick sin 3,5-åriga jämthundstik dödad under grävlingsjakt 9 augusti i närheten av hemmet i Västerfärnebo.

Målet för Tomas Johansson, styrelseledamot i Jägareförbundet Västmanland, denna höst var att meritera sin 3,5-åriga jämthundstik på jaktprov för att sedan ta en parning och få valpar till våren.

– Det var därför jag var igång tidigt med att träna henne på grävling i närheten av hemmet, förklarar Tomas.

Efter ett snabbt upptag fick han problem med batterierna i handenheten och åkte hem för att byta batterier. En halvtimme senare var han på plats, men då var tiken redan död.

Med hjälp av GPS-pejlen var det inga problem att hitta tiken, men det var ingen munter syn som mötte honom. Tarmarna var utslitna ur kroppen.

 

Ingen blixt från klar himmel

Tomas Johansson har tre hundar till, bland annat en drever.

– Jag jagar ju lite annorlunda med den, sällan ensam, så då kan det vara lättare att hålla uppsikt över marken, så jag kommer säkert att släppa i alla fall senare i höst, säger Tomas.

– Fast familjen tycker ju inte det nu efter det som hänt.

Det var ingen blixt från klar himmel, detta överfall på jämttiken. Tomas Johanssons marker ligger mitt i det så kallade Skultuna-reviret, men han trodde inget skulle hända så nära bebodda trakter.

– Under höstens jakt får vi väl sätta igång och sladda vägarna för att ha lite koll på var vargarna är, säger Tomas.

 

”Många som inte vill sälja”

Tomas Johansson skulle i höst ha hjälpt fyra jaktlag som hundförare under älgjakten.

– Nu blir det svårt med det. Och även om jag redan sitter och letar valpar tar det ju några år innan man har fått fram en ny jaktklar hund. Dessutom är det många som inte vill sälja när de får höra att man ska släppa där det finns varg, berättar Tomas Johansson.

Läs artikeln: Jämthundstik dödades av varg i Västerfärnebo – Jagareforbundet.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se