Nytt vargangrepp i morse i Östergötland

Typiska bitskador av varg på får

För tredje gången på kort tid har lantbrukaren Niklas Nilsson på Vikbolandet fått sina får angripna av varg. Tidigt i morse hittade han tolv av sina får döda eller svårt sargade i hagen. Niklas känner sig minst sagt uppgiven.

På kort tid har lantbrukaren Niklas Nilsson på Vikbolandet drabbats av två vargangrepp. Sammanlagt har han nu förlorat 16 får.

”Det är inte sant, tänkte jag”

Det var Niklas Nilssons grannar som tidigt i morse väcktes av oväsen från hagen. När Niklas Nilsson kom dit hittade han han ett stort antal döda får och flera som var så svårt skadade att de måste avlivas.

– När jag fick se ett lamm stå med röd hals förstod att det hänt något igen. Sedan började vi gå i hagen och sammanlagt hittade vi tolv stycken, som var döda eller halvdöda, berättar Niklas Nilsson.

 

Hur kände du då?

– Ja, man blir ju uppgiven, men sedan får man ju ta tag i det och avliva dem som bara ligger där och kippar efter luft.

Så sent som i början av förra veckan hade Niklas Nilsson besök av varg i sin fårhage. Sammanlagt har han nu drabbats av tre angrepp och blivit av med närmare 30 får.

– Det är jättekonstigt, förbannad är man ju. Man vill ju hålla på med djur men jag vet inte vad jag ska göra nu, säger Niklas Nilsson.

Morgonens angrepp på Vikbolandet var det åttonde i Östergötland under de senaste månaderna och sammanlagt i länet har över 50 får nu dödats av varg.

På länsstyrelsen tror man att det är samma varg som ligger bakom samtliga angrepp på Vikbolandet.

Centerpartiets ordförande på Vikbolandet Lars-Magnus Cederblad går idag ut och kräver skyddsjakt på den vargen. Han säger också att staten måste ta ett större ekonomiskt ansvar vid rovdjursangrepp och att Norrköpings kommun måste engagera sig i vargfrågan och föra diskussioner med länsstyrelsen om vad som ska göras.

Lantbrukarnas Riksförbund har redan tidigare under sommaren ansökt om tillstånd för skyddsjakt på de två vargar som angripit får i länet.

viaNytt vargangrepp i morse – Nyheter P4 Östergötland | Sveriges Radio.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se