Skott mot vargar som förföljde flock av får under vallning

Vargar från samma revir som nyligen omringade Harald Nysæter följde denna gång efter en fårfarmare och hans fårflock när han tog hem dem från ett bete. Vargarna kom så nära som 5 meter och då avlossades ett skott men mer detaljer om detta saknas.

Fårägaren hade bestämt sig för att ta hem fåren till gården då fem lamm hade påträffats döda. Det var under denna vallning som han blev upphunnen av vargarna.

Ole Martin Norderhaug, Kommunordförande i Trysil ser en händelseutveckling som det varnats för då reviret ligger inom vargzonen där vargarna är fredade från jakt och eventuell skyddsjakt tar längre tid att få beslut om.

– Här har vargarna en frizon där de inte har några fiender. Vi börjar nu se resultatet av det vi påpekat och varnat för länge. Det är önskvärt att vargzonen upphävs, så att det också går att jaga dem för att få en naturlig skygghet, säger Ole Martin Norderhaug till NRK.

Sveriges Olof Liberg påstår att beteendet kan härledas till vargarnas ålder – dvs att de är unga. Han verkar då bortse från vad Norderhaug säger om att vargens avsaknad av fiender gör den orädd och oroas mer över att norrmännens tålamod skall tryta och att vargen skjuts bort.

Läs mer på Jakt o Jägare.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se