Varg angrep hund norr om Stockholm

Piotr Poznanskis fru ska tidigare i dag ha mött två vargar när hon promenerade med barnvagn och famliljens hund. Vargarna attackerade då enligt familjens uppgifter hunden och gjorde även utfall mot kvinnan.

Polisen har ryckt ut till Bergshamra norr om Stockholm sedan två vargar anfallit och dödat en hund. Vargarna ska också ha gjort utfall mot en kvinna med barnvagn.

Vid niotiden var Piotr Poznanskis hustru ute och promenerade med barnvagnen och familjens hund inte långt från bostaden. Då kom två vargar ut ur skogen, berättar han för Svenska Dagbladet.

– En av dem tog min wachtelhund Tyson i nacken och försvann med honom ut i skogen. Den andra sprang mot min fru och barnvagnen.

Piotr Poznanski säger att hans fru lyckades lyfta upp deras ett år och fyra månader gamla dotter Ronja ur vagnen.

– Sen lyckades hon använda vagnen för att värja sig och satte den mellan sig och vargen. Nu var Ronja inte fastspänd i vagnen. Hade hon varit det så hade allt blivit mycket svårare.

Han säger till SvD att han själv aldrig varit rädd för varg trots att de bor i utkanten av ett känt vargreservat. Men nu är han orolig för dotterns och hustruns skull.

– Vi bor mitt i skogen och har aldrig haft problem. Vargar är skygga och brukar undvika människor. Ibland blir hundar jagade av varg men de ska inte göra utfall mot människor. De här var inte skygga.

Piotr Poznanski berättar att familjen mår bra, men att de alla var skärrade efter mötet med vargarna.

– När hon ringde fattade jag ingenting. Jag trodde först att vargarna hade tagit Ronja.

Länsstyrelsen bekräftar att attacken utfördes av vargar och Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen, säger att besiktningsmän hittat delar av hunden ute i skogen.

– Vi tar situationen på största allvar. Det gör vi alltid vid sådana här händelser.

Hon bedömer berättelsen som väldigt trovärdig och säger att en av vargarna i området fick valpar i fjol. Det kan vara de vargarna som tagit hunden. Tidigare har fyra hundar angripits av vargar här.

– Men i hela Sverige finns det inga fall av vargar som angriper och skadar människor. Inte på flera hundra år.

Läs artikel: Varg angrep hund norr om Stockholm – SvD.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se