Varg angrep och skadade stövare i Malung

Vargens bitskador på hundar och mindre djur.

Ännu ett vargangrepp på en jakthund har inträffat i Malung. Det var på lördagsmorgonen som Karl- Erik ”Knobbe” Eriksson från Grimsåker var ute med sin stövare King för att jaktträna då King angreps av en varg. Ett bett var så stort att man fick sy igen såret, men King klarade sig ändå relativt bra.

– Jag hörde att någonting hände med hunden och fick se ett djur som jagade hunden. Först trodde jag att det var en älg men såg sedan att det var en stor varg. Jag var drygt hundra meter från vargen när jag såg att den jagade hunden men stannade upp och angreppet mot hunden avbröts, säger Karl- Erik ”Knobbe” Eriksson.

Det här var tredje allvarliga vargattacken mot en jakthund i kommunen de senaste veckorna. De två senaste har skett dels i Rörbäcksnästrakten dels i Sörsjötrakten. Det har också skett vargangrepp på får vid Råbergets fäbodar under hösten.

Helgens vargangrepp skedde i ett område i närheten av den så kallade Lisbetkojan som ligger mellan Backselen och Nyselen och cirka en och en halv mil från centrala Malung. Förmodligen var det en av de vargar som finns i Äppelbotrakten som angrep hunden.

– Det var i alla fall en mycket stor varg och jag såg den under en kortare stund på ganska nära avstånd – cirka hundra meter – när den stod i vägkanten innan den försvann in i skogen efter angreppet på hunden, säger Karl- Erik ”Knobbe” Eriksson.

– Det var en ganska otrevlig händelse att vara med om och det är första gången som min jakthund har blivit utsatt för ett vargangrepp.

När vargen försvunnit kom stövaren mycket snabbt fram till sin husse. När det visade sig att hunden var skadad åkte han till en veterinär. Skadorna visade sig dock vara av den arten att hunden kommer att bli helt återställd när de läkt.

Att det finns varg i de här trakterna vet man sen tidigare då man sett spår efter varg, men det är enligt uppgift första gången som en hund angrips av varg just i trakterna kring Örsåsen och Backselen.

Och den här gången slutade vargangreppet någorlunda lyckligt, även om hunden fick fyra rejäla rivsår på bakre delen.

– Men nog kommer det att dröja innan jag släpper loss stövaren King i de här trakterna säger Karl- Erik ”Knobbe” Eriksson när DT träffar honom hemma i Grimsåker fortfarande något skakad av vargattacken.

Artikel: Varg angrep och skadade jakthund i Malung – Malung/Sälen – dt.se.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se