Varg dödade tre får på en gård i Skällinge

En varg attackerade Mats Edespongs får i Skällinge. Tre av dem dog, ett skadades och ett är försvunnet.

–  Det var ingen vacker syn, säger Bengt Kristiansson, länsstyrelsens besiktningsman.

I lördags blev lammproducenten Mats Edespongs får attackerade av ett rovdjur. Bengt Kristiansson, länsstyrelsens besiktningsman av tamdjur som anmäls vara angripna av rovdjur, åkte dit för att undersöka platsen.

– Jag bedömer att det med stor sannolikhet rör sig om en varg. Angreppet var kraftigt och fåren attackerades på ett sätt som är typiskt för vargar, säger han.

Ett av fåren är borta. Bengt Kristiansson misstänker att det sprang in i skogen. Ett annat av fåren är skadat. Men skadan är inte så allvarlig att det behöver avlivas.

– Vargen åt bara på ett av de tre får som den dödade. Att den dödade flera beror på att fåren springer runt och bräker. Vargen är inte genetiskt programmerad för att hantera sådana situationer, säger Bengt Kristiansson.

Det är första gången som lammproducenten Mats Edespong förlorar får på det här sättet. Han är orolig över hur det kommer att bli framöver.

– Det kan bli väldigt mycket problem om detta fortsätter. Man ser det på tackorna som är kvar. De är vettskrämda, säger han.

Bengt Kristiansson konstaterar att vargar stryker förbi med jämna mellanrum. Enligt honom brukar de oftast vara diskreta.

– Vi har inte så mycket varg att det är motiverat att sätta upp rovdjursavvisande elstängsel. Sådana stängsel kräver material, uppsättning och underhåll. Vi får acceptera att vi förlorar ett och annat tamdjur, säger han.

Vargfakta noterar en lite annan attityd i den här artikeln jämfört många andra som vi läst. Dels får ägaren till fåren faktiskt lite utrymme och dels är besiktningsmannen ganska ärlig med vad som följer i vargens spår.

 

Läs artikeln: Varg dödade tre får på en gård i Skällinge – Varberg – www.hn.se.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se