Varg jagar katter i Falun

Boende i Aspeboda i Falun har drabbats av varg som jagar katter i byn.

– Det känns inte riktigt okej att den rör sig i området, säger Anna Lindblom till Dalarnas Tidningar, DT.

Det började förra veckan när hon fick se hur ett djur jagade en av katterna i skogskanten. Katten är försvunnen sedan dess. På tisdagskvällen var det nästa katt i familjen som fick skarp uppvaktning. En varg jagade upp den i ett träd inne på tomten.

 

Åtgärder?

– Jagt gick emot den och skrek. Då stannade den upp och tittade på mig som ”vad håller du på med?”. Sedan gav den sig av, berättar Carolina Lindbom för DT.

Vargfakta funderar på om detta var modigt eller om det kanske var direkt olämpligt för en obeväpnad människa att närma sig ett djur som jagar. Djur som jagar beter sig annorlunda än djur som vandrar. Det vet alla som har jakthund eller hundar med minsta jaktinstinkt.

Länsstyrelsens besiktningsman bekräftar att steglängden och storleken på spårstämplarna tyder på varg. Han säger att det troligtvis rör sig om en ungvarg som inte ännu lärt sig rädsla för människor.

Vargfakta är lite nyfikna på hur den skall lära sig att vara rädd för människor då jakt på ”nyfikna” vargar endast i undantag beviljas. Och huruvida den som möter en varg skall ta med vargens ålder som förmildrande omständighet lämnar vi till övriga att fundera på.

Anna Lindblom vill att länsstyrelsen antingen försöker skrämma bort vargen eller utfärdar skyddsjakt på den.

 

Läs artikeln: Varg jagade upp katt i träd – Dalarnas Tidning

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se