Vargangrepp vid Råbergets fäbod

Ett vargangrepp har inträffat vid Råbergets fäbod utanför Malungsfors. Flera djur skadades och ett lamm fick så svåra skador att man tvingades avliva djuret. En besiktningsman från länsstyrelsen har varit på platsen och konstaterat att det var varg som angrep djuren.

En tacka hade blivit sönderbiten både i ansiktet och på sidan, men djuret fördes till veterinär och har klarat sig.

– Och flera lamm har fått öronen bortrivna, berättar Irene Gustafsson som varit vid fäboden med djur under flera somrar.

Nu har hon tagit hem de flesta djuren till Yttermalung, hon vågar inte ha dem kvar vid fäboden.

– Det här är inte första gången det händer, i fjol hade jag inga angrepp men det brukar börja så här innan det blir ett stort angrepp.

Hon tänker inte ansöka om någon skyddsjakt i området.

– Det är ingen ide att ansöka om skyddsjakt, det har jag gjort tidigare. Jag har ansökt 2-3 gånger och även överklagat men det har inte gått.

 

Avgörs från fall till fall

Enligt Anki Alfredéen, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Dalarna, är det oklart om det är en eller flera vargar som utfört angreppet.

Hon säger att det görs en bedömning från fall till fall om det eventuellt kan vara aktuellt med skyddsjakt, men först måste länsstyrelsen få in en ansökan om detta.

– Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt, säger Alfredéen.

Länsstyrelsen har tidigare hjälpt till med att bygga ett rovdjurssäkert natthägn för djuren vid fäboden. Och enligt Alfredéen får djurägaren ersättning både för dödade och skadade djur.

Vargangreppet inträffade under vecka 30.

Länk till Råbergets egen hemsida om fäbodbruk och rovdjur

Läs artikeln: Vargangrepp vid Råbergets fäbod – nwt.se

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se