Vargattack mot får utanför Särna

Typiska bitskador av varg på får

I går morse revs två får och två saknas efter en vargattack vid fäboden Nya Vasselvallen utanför Särna. I förra veckan revs ett tiotal får för en annan fårägare närmare Särna. Frågan är om det är den gulfärgade flyttvargstiken som slagit till.

– Två tackor är slagna och det var ätit på båda kropparna. Dessutom fanns det vargspår på marken intill de döda fåren.

Det berättar Alf Nordin som är besiktningsman och har besiktigat platsen.

Johnny Dahlgren arbetar på fäbodvallen som drivs av hans dotter Anna.

– Vi hade släppt ut fåren vid halvsjutiden på morgonen och for sedan för att vittja några fiskenät. När vi kom tillbaka stod sex tackor och tryckte runt hästen och då förstod vi att någonting hade hänt, berättar han.

När Johnny Dahlgren började leta hittade han två slagna tackor. Den som var närmast fäbodvallen låga endast tre meter från ladugården. Var de två ytterligare tackor som saknas tagit vägen vet han inte.

 

Angrepp på dagtid

– Vi har gått runt överallt och letat men kan inte hitta dem, säger Johnny Dahlgren.

På natten hålls djuren inne i fäboden i skydd av elstängsel men ingen hade räknat med att vargen skulle angripa under dagtid.

En bror till Johnny Dahlgren såg vid 23-tiden i midsomras en gulfärgad varg som gick runt fäboden och man misstänker att det är samma varg som nu återkommit.

Artikel: Vargattack mot får utanför Särna – Jakt & Jägare.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se