30 Kalugabönder illa bitna av rabiessmittad varg

Den 29 mars 1894 meddelade Tammerforstidningen (nr 33) att 30 personer i Peremyschl och Koselsk blivit bitna av en rabiessmittad varg.

Tammerforstidningen skriver:

”Bitna af en rabies behäftad varg. Nyligen blefvo i kretsarne Peremyschl och Koselsk i guv. Kaluga omkring 30 bönder bitna af en rabiesbehäftad varg. De fördes till bakteriologiska stationen vid kejsar Alexander III:s sjukhus. Vargen dödades av bönder i byn Rysskowo. Den hade där hunnit bita omkring 20 personer, innan någon vågade upptaga kampen mot odjuret. Då beslöto två bönder att försöka få detsamma aflifvadt. Den ena kastades till marken af vargen som begynte sönderslita honom. Den andre stötte då en högaffel i halsen på vargen och höll fast densamma tills dess en förbipasserande bonde med ett bösskott gjorde slut på dess lif.”

 

Redaktionens kommentar: De bitna bör ha haft en bra chans att överleva. Louis Pasteurs vaccin mot rabies började användas i Paris den 6 juli 1885, av skaparen själv, och spreds sedan till de platser som var värst drabbade av den allvarliga sjukdomen, däribland Ryssland.

 

 

 

Fotnot: De röda rutorna skapas av söktjänsten i tidningsarkivet efter lyckad sökning på ordet ”varg”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se