316 000 i ersättning för vargdödade alpackor, Värmland

Fem vargdödade alpackor belastar viltskadefonden med 316 000 kronor men Sven Persson menar att den egentliga förlusten är 500 000 kronor.

SVT Värmlandsnytt rapporterar om att det uppmärksammade angreppet mot alpackor i Värmland nu kommit till den punkt då djurägaren skall ersättas för skadorna. Fem alpackor dödades vid angreppet i slutet av april och det stod klart ganska snart att detta skulle gå till historien som ett av de dyraste angreppen i modern tid. Alpackor är särskilt värdefulla djur som ger en mycket fin och eftertraktad ull.

Nu har länsstyrelsen i Värmland kommit fram till att djurägaren Sven Persson skall ersättas med 316 000 kronor för de fem döda djuren. Persson är dock långt i från nöjd då hans ursprungliga krav var 500 000 kronor.

– Vi är en bra bit ifrån varandra, men jag kommer inte ge mig, säger Sven Persson till SVT Värmlandsnytt.

Länsstyrelsen säger att det handlar om ett delbeslut och att de väntar på kompletterande uppgifter för att därefter se om de kan gå Sven Persson tillmötes. Att det är så stor skillnad mellan ersättningen och den egentliga förlusten beror på hur man beaktar avelsvärdet och förlusten av de föl som också dog vid angreppet. Fölen hade ännu inte förlösts men Sven Persson har berättat för Vargfakta om hur de låg utdragna ur de vuxna djurens kroppar. Detta fenomen, att vargen tar ut foster ur hondjuren de dödar är relativt väldokumenterat i bland annat Yellowstone.

Det verkar också som så att stressen djuren utsatts för under angreppet påverkat de fyra överlevande stonas förmåga att bli dräktiga.

– Vi väntar på en veterinär som ska kontrollera om djuren är betäckta. Om de inte är det så kommer jag begära ytterligare ersättning för även de djuren, säger Sven Persson till SVT Värmlandsnytt.

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/316-000-for-rivna-alpackor
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se