Anders Solli – tidigt vargoffer i Norge

För att hitta till de äldsta dokumenterade vargangreppen är ofta kyrkböckerna de enda källorna men mycket har också nedtecknats på annat sätt, bland annat genom folklivsforskningen. Så är fallet med historien om 1600-talssoldaten Anders Solli som år 1957 beskrevs av den norske zoologen Sigurd Johnsen.

Enligt efterforskningarna blev den norske soldaten Anders Solli angripen av en flock vargar på julaftonskvällen 1612. Solli lyckades först döda en av vargarna med sin sabel och flydde medan resten av flocken var upptagna med att riva i den döda vargen.

Men vargarna tog snart upp jakten efter Anders på nytt. De dödade och åt upp honom och lämnade bara efter sig ett fåtal saker, däribland sabeln och Sollis högra hand.

Historien omnämns i John Linnells och Tore Bjerkes rapport Rädslan för vargen – en tvärvetenskaplig utredning.

 

Ett monument över Anders Solli restes för många år sedan i Leksvik där den tragiska händelsen utspelades. Inskriptionen lyder: ”Till minne over soldaten Anders Solli som julemorgen 1612 lot sit liv for sin bygd og land i det han blev revet ihjel av ulver.”

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se