Anställd delgiven misstanke om brott, Kolmården

Ännu en vargattack på Kålmorden

Ett och ett halvt år har passerat sedan en 30-årig djurskötare dödades av vargar på Kolmården. En person är nu misstänkt för arbetsmiljöbrott enligt åklagaren.

Tidningen Expressen rapporterar om att utredningen kring det dödliga vargangreppet på Kolmården, sommaren 2012 nu lett fram till att en person misstänks för arbetsmiljöbrott.

Den 17 juli 2012 hittades en 30-årig djurskötare död inne i ett varghägn tillsammans med 7-8 vargar. Räddningstjänst hade först svårt att ta sig in i hägnet för att hämta kvinnans kropp men efter en gemensam ansträngning lyckades man mota bort vargarna från kvinnokroppen.

Efter dödsfallet kom flera vittnesuppgifter in till media om situationer med såväl besökare som skötare. Vår egen genomgång av angrepp inom hägn och djurparker visar på att Kolmården håller en föga åtråvärd hög placering vad beträffar antal angrepp.

Månaden innan dödsfallet angreps en 15-årig flicka i hägnet. Flickan fick sys och behandlas intravenöst med antibiotika. I samband med detta skrev vi följande:

”Vår rekommendation är att helt upphöra med verksamheten. Kolmårdens Djurpark kan inte garantera människors säkerhet i ett varghägn – varken nu eller sen.”

Utredningen kring dödsfallet på Kolmården har resulterat i ett 20-tal polisförhör, en diger obduktionsrapport men något svar på frågan om varför vargarna gick till angrepp har utredningen ännu inte lyckats prestera. Det allra mest uppenbara svaret, nämligen att det är sådant som kan hända med rovdjur verkar inte ligga särskilt nära till hands. Åtminstone inte som svar till allmänheten.

Så här långt in i utredningen har man dock delgivit en person misstanke om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Mest troligt är det djurskötarens chef som är föremål för misstanken eftersom denna har ansvar för de anställdas arbetsmiljö och säkerhet.

Huruvida misstanken leder fram till ett åtal är dock för tidig att säga. Mycket arbete återstår enligt Anders Wallberg, arbetsmiljöbrottsutredare vid polisen i Östergötland.

Efter dödsfallet stoppades all närkontakt med vargarna.

 

Källa: http://www.expressen.se/nyheter/anstalld-misstankt-for-brott-efter-dodsolycka/
 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se