Beslut om jakt på varg året om, Karelen

Hanvarg skjuten vid Sonfjället under skyddsjakt

I den Ryska delen av Karelen har vargstammen reducerats kraftigt i ett försök att minska skadorna. Under 2012 sköts total 101 vargar.

Myndigheterna i Ryska Karelen värnar om övriga vilda djur och bestämde sig således för att reducera vargstammen till hanterbar omfattning. Bland annat införde man skottpengar och för en vuxen varg betalas 4 000 rubel.

Den Ryska Karelen berördes tidigare av uppskattningsvis 500-600 individer. Efter ihärdigt arbete beräknas vargstammen nu omfatta 300-350 individer.

Under 2012 sköts 101 vargar. I närheten av Petrozavodsk Pryazha som sköts 23 stycken. I Olonet 22 stycken, vid sjön Onega 8 stycken, i Medvezhyegorsk 9 stycken, Puutoisessa 8 stycken, Pitkäranta 7 stycken och i Kondopoga 6 stycken. I övriga distrikt varierade antalet nedlagda rovdjur mellan 1 och 3.

En av anledningarna till populationsbegränsningen är att man vill skydda de övriga vilda djuren. Rådjuret är en skyddad art liksom vildrenen som man nu hoppas skall kunna återhämta sig.

Jakten på varg kommer efter beslut från Jord-, fiske- och jaktministeriet att bedrivas året runt.

 

Källa: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/ven%C3%A4j%C3%A4n-karjalassa-kaadettiin-101-sutta-1.32868
Foto: Privat.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se