Boskapsvaktande hund dödar varg

boskapsvaktande hund dödar varg

Boskapsvaktande hundar påbjuds inte sällan som en lösning på vargproblematiken. Vad det kan innebära i praktiken är inte lika lätt att förespråka.

De som följt med i vargdebatten har säkert också fått veta att man minsann kan använda boskapsvaktande hundar. Det finns dels ekonomiska skäl till varför två rejäla hundar kan vara besvärligt för en normalflock om 30 får och dels finns det säkerhetsaspekter inte minst vad gäller människor. I Frankrike har mer eller mindre allvarliga incidenter mellan bergsvandrare och boskapsvaktande hundar inträffat. Den senast rapporterade slutade med ambulanshelikopter till närmaste sjukhus.

Utöver det finns också problem där hundarna faktiskt inte lyckas med sitt uppdrag utan vargarna, som av allt att döma är mer intelligenta, avleder hundarna för att därefter angripa tamboskapen. Detta beskrivs inte minst av CarolineBourda i intervjun med BBC World. Att flera boskapsvaktande hundar också blivit dödade i Frankrike och på andra håll i världen får också betecknas som en mindre smickrande omständighet.

Sist men inte minst, har vi de djuretiska aspekterna. Har man en hund som rent fysiskt kan stå emot en varg har man också något som kan döda vargen. I filmen nedan visas hur en Kangal, en stor Turkisk hund, sakta men säkert biter livet ur en varg. Det är en mycket plågsam sekvens och i slutet ser vi att vargen inte är död ur ett strikt klinisk perspektiv.

Så, när boskapsvaktande hundar förs på tal som en lösning bör man vara på det klara med vad det är man förespråkar.

Känsliga tittare bör inte se filmen.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se