Centern vill ha vetorätt i vargfrågan, Orsa

Centerpartiet i Orsa anser att rovdjurstrycket är i överkant och vill verka för att införa kommunal vetorätt i vargfrågan.

Deras norska motsvarighet har gått ut på riksnivå och deklarerat sitt missnöje med frilevande vargar. Nu följer det lokala centerpartiet i Orsa efter och vill verka för lokal vetorätt i rovdjursfrågor. Partiet anser att det finns för många vargar i kommunen.

Sverigedemokraterna i Orsa låg bakom en motion om den lokala rovdjurspolitiken och vill att Orsa följer majoriteten i Älvdalen om att sträva mot att bli en vargfri kommun.

Centern har yttrat sig positivt kring denna motion men säger sig samtidigt vara medvetna om att det inte är möjligt att uppfylla ett sådant beslut för Orsa kommun. Partiet ser det mer som en symbolisk handling då rovdjurspolitiken inte är en lokal fråga utan en nationell. Att rovdjuren lever lokalt är en annan fråga.

Centern i Orsa säger sig ha försökt påverka politiker på riksnivå. Framgången verkar dock ha uteblivit eftersom politiken inte förändrat sig till en mer adaptiv, lokalt förankrat version.

”En lösning skulle kunna vara en kommunal vetorätt, vilket förutsätter att riksdagen beslutar om en sådan. Med en sådan vetorätt skulle Orsa kunna motsätta sig en vargstam inom kommunens gränser”, skriver partiet i ett yttrande.

 

Situationen oacceptabel

Centerpartiet i Orsa är överens som att vargstammen är alldeles för stor. Lokalt, alltså inom kommunens gränser anser man att situationen är oacceptabel. De 180 vargarna miljöminister Ek förordat anser partiet vara ett steg i rätt riktning. Dock anser man att kommunen skall främja jakt, friluftsliv, fäbodbruk och djurhållning snarare än vargar och andra rovdjur. Detta vill man att kommunen skriver in i sin översiktsplan.

 

Källa: http://www.dalademokraten.se/Mora/C-i-Orsa-vill-ha-vetoratt-om-vargar-/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se