Norska Senterpartiet – Vargen hör inte hemma i Norge

Norska Senterpartiet är bestämda i sin uppfattning om vargen, den hör inte hemma i norsk fauna. Partiet arbetar för en självförsörjande och ekonomiskt trygg landsbygd, något som är svårt att förena med en utlöpare från den finsk/ryska vargstammen.

I söndagens Rapport klockan 19:30 görs ett inslag om varg i Norge och de konflikter som uppkommer mellan rovdjuret och människor i dess närhet. Fårbonden Jan Aarskog som blev av med ett 50-tal får vid ett enda vargangrepp norr om Hamar intervjuas av Karin Mannberg.

– En var nästan uppäten. De andra (ca. 49 stycken. reds. anm.) vara bara skadade, bitna i nacken och i låren så pass allvarligt att de fick avlivas.

Aarskog fortsätter;

– Vi kan gott klara oss utan varg. Den bör helt enkelt utrotas från den norska naturen.

Och Aarskog får numera stöd från delar av den sittande regeringen då Senterpartiet inte ser det nödvändiga i att hålla ett fragment av den finsk/ryska vargstammen i Norge. Erling Sande från Senterpartiet och ordförande i miljöutskottet säger så här om varg i Norge;

– Vi anser att dess överlevnad bör säkras i dess naturliga utbredningsområde där den finsk/ryska vargstammen finns. Och det är inte här.

Just nu genomförs i Norge den största licensjakten på varg på 40 år då man beslutat om att 12 vargar skall skjutas. Möjligen blir det fler vargar än så som skall skjutas då norrmännen förhandlar med Sverige om att räkna gränsöverskridande vargar som en del av den norska populationen.

Nina Jensen, generalsekreterare vid Världsnaturfonden i Norge, säger att en sådan beräkning i praktiken leder till att samtliga vargar kan skjutas bort i Norge om man vidhåller samma beståndsmål som nu. Allt ansvar för vargen hamnar då på svenskarna, menar Jensen.

 

Värnar landsbygden

Erling Sande får frågan om varför de inte vill ha varg i Norge. Sande återkommer till det faktum att vargen befinner sig utanför sitt naturliga utbredningsområde och att Norge rimligen inte kan ha något ansvar för dess bevarandestatus.

– Vargen är det mest krävande rovdjuret och väldigt svår att förena med frågor som vi inom Senterpartiet står för – en levande landsbygd och ett decentraliserat jordbruk.

Att Sande har rätt i sak om att vargen är ett krävande rovdjur behöver vi bara titta på den svenska statistiken över angrepp för att förstå – vargen är mer än 40 gånger så benägen att angripa tamdjur som björnen och 14 gånger så benägen som lodjuret. Beräkningarna är gjorda utifrån respektive rovdjurspopulation under åren 2004-2005.

Slutligen kommenterar fårbonden Aarskog Senterpartiets utspel om att vargen inte är välkommen i Norge med att det inte är särskilt långt till den svenska gränsen. I Aarskogs fall rör det sig om cirka 8 mil vilket inte är en särskilt lång promenad för en varg.

Aarskogs uttalande kan ses som en passning till de norska politikerna om att ta kontakt med deras svenska motsvarigheter om de menar allvar med att den finsk/ryska vargstammen inte hör hemma i Norge.

 

Källa: http://www.svtplay.se/video/589294/18-11-19-30 (cirka 12:45 minuter in i inslaget)

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se