Deprimerande start på hundåret 2012

Angreppen på landets hundar satte igång direkt. Redan en halv vecka in på det nya året har två jakthundar dödats av varg.

Året har börjat på sämsta tänkbara sätt när det gäller vargangrepp på landets jakthundar. Trots att jägarna i minskande grad släpper sina hundar i markerna tycks angreppen kontinuerligt öka i takt med vargstammen.

När detta skrivs har hittills två hundar gått åt till följd av vargattacker.

 

Drevertik dödad

Drevertiken Pia (bilden) dödades tisdagen den 3 januari av varg under jakt i Bohuslän, skriver Jaktjournalen. Attacken skedde i Kasebo nära gränsen tilll Dalsland, inom Kynnefjällsreviret.

Den sexåriga hunden hade avslutat ett drev och var på väg tillbaka. Plötsligt stannade den och började enligt jägarens GPS röra sig åt andra hållet. Men hunden var redan död i det läget. Det var en varg som bar iväg med hunden omkring 300 meter.

 

Andra gråhunden för samme ägare

En jägare i Västmanland var tisdagen den 3 januari ute på älgjakt med sin gråhund. Ett ståndsskall övergick plötsligt till ett slagsmålsljud varpå jägaren sprang till platsen. När jägaren hittade hunden var den redan död. Trots att han snabbt kom till platsen hade vargarna hunnit äta på hundens lår och rygg samtidigt som de rivit ut tarmarna.

– Viltskadecenter påstår att man enligt statistiken ska kunna släppa en hund 1 500 gånger inom ett vargrevir innan den attackeras. Den uppgiften ger jag ingenting för, säger ägaren Tomas Jonasson till tidningen Svensk Jakt.

Jonassons har tidigare fått en gråhund dödad av varg under en grävlingsjakt i augusti 2011.

 

Se även vår sammanställning av vargdödade hundar de senaste åren.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se