Djurparksvalpar stoppade efter påtryckningar

Orsa Björnpark säger nej till att delta i regeringens projekt om att sätta ut djurparksvargar efter att den lokala opinionen stämts av. Motståndet är större än man förväntat.

Efter lokala påtryckningar säger Orsa Björnpark nej till att delta i arbete med utsättning av djurparksvalpar i vilda lyor rapporterar Svenska Dagbladet. Som ett led i arbete med att genetiskt förstärka vargpopulationen i Sverige är en av idéerna att vargvalpar från djurparker skall sättas ut hos vilda vargtikar. Järvzoo har redan dragit sig ur projektet då de känner att den lokala opinionen inte på något vis är för utsättningarna.

 

Ingen gratismat längre

Järvzoo fick för ett tag sedan se sig om efter en ny leverantör av mat till sina vargar efter det att Delsbo slakteri helt enkelt slutat att leverera slaktavfall till djurparken. Detta gjorde de med hänsyn till de djurbönder i trakten som är deras leverantörer och som har haft stora problem med rovdjur.

– Det är av solidaritetsskäl med våra leverantörer. En del av dem sitter på pass hela nätterna för att skydda sina djur mot björn och varg, och samtidigt backar vi upp Järvzoo med gratis foder, säger Bengt Eriksson, vd för slakteriet till SVD.

Bengt Eriksson ser beslutet som en markering mot Järvzoo eftersom de engagerat sig i utplaceringen av vargvalpar. Han menar att vargpolitiken kostar mer än den smakar.

–Man lägger ner skolan i byn där jag bor, Norrbo, för att spara 1,5 miljoner. Sen lägger man miljonbelopp på att flytta varg.

Enligt Olle Larsson, vd för Järvzoo har gratismaten från Delsbo slakteri varit ett betydelsefullt tillskott till ekonomin. Att ersätta 10 ton mat handlar om stora summor. Slakteriets markering innebär en rejäl tankeställare för om Järvzoo.

–Det kan vara ett vågspel för Järvzoo som är en liten privat park. Det blir både goodwill och badwill, säger Olle Larsson till SVD.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se