Finska forskare oroade för ny djärv vargtyp

Har Finland fått en ny orädd vargtyp? Ja, mycket tyder på det enligt två finska forskare som intervjuas i Aamulehti.

Två finska forskare, Erik S Nyholm och Kaarlo Nygren, tyckte sig se ett helt nytt beteende hos vargarna de senaste åren och har nu sammanställt sina rön i en första studie. Det meddelar man i finska tidningen Aamulehti.

Enligt forskarna har vargarna inte varit så skygga som man traditionellt brukar beskriva dem. Fram till 1980-talets slut var det regel att vargar som mötte människor omedelbart vände och sprang till skogs, ungefär som rävar och andra vilda djur.

Under 1900-talet har vargarna istället utvecklat ett motsatt beteende – de har ofta stannat upp och blivit kvar, i vissa fall med visad aggressivitet, vid möten med människor, men även kommit närmare och börjat vistas närmare bebodda fastigheter.

 

Fördjupad studie

Nästa fas i analysarbetet, att utröna om beteendeförändingen beror på arv eller miljö, ska nu visas i en fördjupad studie.

Erik S Nyholm tror inte att man kommer att hitta svaret enbart i ärftlighet, men studien får utvisa vad som verkar troligt.

 

Hybrider avslöjas på skallform

Enligt forskarna skulle det vara intressant att se om de orädda vargarna till någon del är hybrider och det lättaste sättet att få veta det är att studera skallformen på dessa individer.

Tyvärr, och till forskarnas stora besvikelse, så bevaras alltför få kranier från de närgångna vargar som skjuts eller återfinns döda.

 

Läs även om den franska vargexperten Pascal Grosjean som säger sig se samma mönster hos de franska vargarna, att de är märkbart orädda och djärva.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se