Helgens tragedi föregicks av ännu ett tillbud

Vi har tidigare rapporterat om ett antal tillbud som föregick vargtragedin på Kolmårdens Djurpark i söndags, men nu har ännu ett offer trätt fram.

– De bet och slet och tuggade på mitt huvud, berättar pseudonymen Helena i måndagens nätupplaga av Aftonbladet.

Bakgrunden är att Helena i augusti 2008 följde med sin pojkvän till Kolmårdens Djurpark där de skulle klappa vargar. Evenemanget var en present från Helena.

Paret ingick i en grupp på 10-15 personer som gick in i hägnet. Den här dagen var det sex vargar där och det var viktigt att guidens instruktioner följdes.

– Guiden sa åt oss att sitta på huk för att vargarna skulle kunna hälsa på oss, och informerade om att vargarna tenderade att nafsa på ens näsa, berättar Helena.

– En varg kom fram och nafsade mig på näsan och lyckades putta omkull mig. Jag hamnade på rygg, och på några sekunder hade jag alla sex vargar på mig. De bet och slet i mig. Jag kände bland annat att en av dem tuggade på mitt huvud.

 

Detaljerna sitter

Hon minns fortfarande händelsen i detalj.

– Jag låg med händerna för ansiktet och hade underarmarna som skydd för halsen. Det måste ha varit en överlevnadsinstinkt. Jag kunde höra hur de frustade och kände bett. En varg hade käften över bakhuvudet på mig. Efteråt hade jag blåmärken, bulor och öppna sår, främst i ansiktet och på armarna. Men också på ställen jag inte ens märkt att jag blivit biten, som runt vristen.

Helena kan inte avgöra exakt hur länge attacken pågick.

– Det tog kanske någon minut. Min kille kom fram och försökte slita bort dem. Sedan lyckades guiden få upp mig. Vargarna fortsatte då att göra utfall mot mig. De hoppade upp och bet och slet i mitt hår.

 

Helena var ”leksak”

– Guiden sa: ”Nu är du deras leksak”. Han tog tag i ledarvargen och tryckte ner henne i marken för att visa för de övriga djuren i gruppen att det inte var okej. Men det tog åtskilliga minuter att lugna ner vargarna.

Trots att Helena var skärrad och sårad efter attacken tilläts hon inte lämna besöksgruppen och hägnet.

– Det här hände när vi bara varit därinne i fem minuter, och besöket skulle vara i 1,5 timme. Jag förklarade att jag inte ville vara kvar därinne, men guiden sa: ”Du får inte gå. Då har de vunnit”. Han försäkrade att något liknande aldrig hänt förr.

Helena tillägger att guiden inte verkade bry sig om henne.

– Det konstiga var att guiden inte frågade hur det var, undrade om jag behövde vård eller så efteråt. När vi till slut lämnade hägnet sa han bara ”Hej då!”. Jag såg ut som ett vrak, och var i chock. Det höll i sig ett bra tag efteråt. Jag ville inte se bilderna vi tog därifrån, då knöt det sig i magen.

Trots dramatiken har Helena inget mot Kolmårdens vargar. Istället menar hon att felet är att människor tillåtits vistas hos dem.

 

Läs om angrepp av tama vargar.
Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se