HS: Gällt skrik räddade ung pimplare

I dag, den 25 april 2012, publicerade Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat återigen en notis i nostalgiserien ”För 50 år sedan”. Notisen var från början införd den 25 april 1962 och har i korthet följande innehåll:

Kajana, tisdag. Övergränsväktare (finsk titel, reds anm.) Melanders 10-åriga son Rainer upplevde en chockartad situation på Annandag påsk, då han stod öga mot öga mot två vargar. Händelsen skedde i Hossa by i Suomussalmi. Pojken hade gått ner till stranden ca 150 meter från hemmet för att pimpelfiska. Där såg han hur två vargar plötsligt rusade mot honom vid fiskeplatsen. Pojken gav då ifrån sig ett högt och gällt skrik som fick vargarna att stanna på ca 20 meters håll. Där stod de sedan, morrande med hotfull uppsyn. Efter en stund vände vargarna om och sprang mot ryska gränsen. Hossa renbeteslag samlade ihop ett drev för att försöka skjuta vargarna, men de hade redan gått över gränsen till den ryska sidan.”

Det var tur att det slutade väl den gången. Just Finland är ett av de länder som haft en fruktansvärd historia med barn och varg, så det är lätt att förstå att byborna blev oroliga och händelsen fick spaltutrymme i HS.

För tre år sedan fick även en svensk pimpelfiskare fly undan ett vargangrepp på is.

 

Helsingin Sanomat har tidigare, den 8 augusti och den 21 augusti 2011, publicerat två artiklar om varg i serien ”För 50 år sedan”.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se