Hundägare fick hund tagen av varg för andra gången

Vargens bitskador på hundar och mindre djur.

Ett nästan osannolikt scenario utspelade sig idag väster om Västerfärnebo då Tomas Jonasson blev av med sin andra hund till vargen. Jonassons tidigare gråhund dödades av varg under grävlingsjakt i augusti.

Vargarna i Västmanland fortsätter att angripa och döda hundar. Fram till nu har det dödats 4 hundar varav en togs inne på en gårdsplan samtidigt som ägaren var inne i stallet och pysslade om sina hästar. Jonassons andra vargdödade hund utgör således den 5:e vargdödade hunden i Västmanland. Bara inom det aktuella reviret har 3 hundar dödats.

– Det känns overkligt att det skulle hända igen. Enligt expertisen var sannolikheten för det lika med noll, säger han till tidningen Svensk Jakt.

Efter att Tomas förlorat sin hund tidigt på jaktsäsongen försökte han så snabbt som möjligt skaffa en ny för att inte hela säsongen skulle gå förlorad. Till slut fick han tag på en ettårig gråhund som han mot löfte om att han jaktmeriterade hunden fick köpa. Fram till det att hunden dödades idag hade arbetet gått mycket bra och hunden hade tilldelat två förstapris och ett andrapris under jaktprov.

 

Hörde slagsmålet med vargen

Tomas var under tisdagen ute på älgjakt med hunden då den fick tag i en älg redan efter 5 minuter. Hunden fick fast älgen drygt 600 meter från Jonasson. Då övergick plötsligt ståndskallet till ett slagsmål varpå Tomas började springa mot platsen. Efter bara en kort stund var det dock tyst i skogen och utgången verkade mer eller mindre given.

När Tomas hittade Chicko var han död. Trots att han snabbt kom till platsen hade vargarna hunnit äta på hunden lår och rygg samtidigt som de rivit ut tarmarna.

– Viltskadecenter påstår att man enligt statistiken ska kunna släppa en hund 1 500 gånger inom ett vargrevir innan den attackeras. Den uppgiften ger jag ingenting för, säger Tomas Joansson till tidningen Svensk Jakt.

 

Tänker inte sluta med löshundsjakten

För Jonasson är det som för många andra som sysslar med löshundsjakt att det är en väsentlig del av själva jakten och kanske även den viktigaste orsaken till jaktintresset. Att han skulle ge upp det intresset för att han förlorat två hundar till vargen är inte aktuellt.

– Nej, jag tänker inte ge upp. För mig är löshundsjakten formel-1 och jag tänker inte ge jakthatarna vatten på kvarnen genom att sluta jaga med hund, säger Tomas Jonasson till tidningen Svensk Jakt.

– Däremot försvinner en stor del av jaktglädjen. Som hundförare är det bästa som finns att jaga nu, ensam i skogen med sin hund. Men som det har blivit är man livrädd varje gång hunden skäller. Under ett jaktprov ska hunden skälla i 90 minuter, frågan är varje gång om vargen ska hinna först, konstaterar han.

 

Ansöker om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret

Nu kommer Tomas ansöka om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret. Det handlar om minst nio vargar som fram till nu dödat 3 hundar och skadat en border collie mycket svårt. Dessutom har de dödat 26 får.

– Jag vägrar att skriva under om inte ansökan syftar till att få bort samtliga vargar, säger Tomas Jonasson.

I höstas ansöktes om skyddsjakt på vargarna i reviret. Den gången avslog länsstyrelsen i Västmanland ansökan.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se