Hunduppfödning upphör på grund av varg

Den svenska jakthundsaveln har en lång tradition och den samlade erfarenheten är avsevärd i en internationell jämförelse. Hamiltonstövaren är förutom att vara en jakthund även Sveriges nationalras, en gång framtagen av greve A.P. Hamilton i slutet av 1800-talet.

Den meriterade uppfödaren Erkki Ylinen fundera på att lägga ner sin avel av stövare. I takt med vargens utbredning i den svenska landsbygden har intresset för att köpa jakthundar minskat. Erkki har sysslat med uppfödning av stövare sedan 1980-talet och står bakom många meriterade hundar inom såväl utställning som jaktprov. I höstas tilldelades han det prestigefyllda Hamlitonpriset.

För tillfället är två av hans tikar dräktiga och valparna väntas inom några veckor. Huruvida det blir några fler parningar är däremot mycket osäkert.

– Jag vet inte om jag orkar längre, säger han till Gefle Dagblad.

Intresset för att köpa en valp är mycket svalt i och med vargens utbredning. Att träna en stövare är ett digert arbete och det är vanligt att  stövare kräver fler än 3 säsonger för att bli brukliga som jakthundar. Att då riskera att hunden blir angripen av varg är ett tungt vägande argument för att inte ta sig an varken arbetet eller de kostnader som kommer med köp och träning.

Dalarna, Värmland och Gävleborg har traditionellt sett varit län där har- och rävjakt med stövare haft många anhängare vars möjligheter att fortsätta med sitt intresse blivit stark begränsat eller direkt omöjligt som en följd av varg.

– Man vill inte skaffa en hund bara för att den ska bli rovdjursföda. Men vi kan inte göra något åt vargarna. Det är bara att gilla läget, säger Erkki Ylinen till Gefle Dagblad.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se