Hur stor är en varg?

Få har sett en frilevande varg på nära håll så det kan vara svårt att få en uppfattning om dess storlek. Dessutom finns det inom vargarter i världen väldigt stora variationer i storlek och omfång – ibland flera hundra procent. När Sverige jämförs med andra länder brukar man aldrig nämna att det faktiskt rör sig om helt skilda djur. Här följer en kort sammanfattning.

 
Diagrammet visar mankhöjden hos några europeiska vargarter jämfört en normal man och en normal kvinna.

 

Svensk varg

Canis Lupus – Euroasiatisk varg
Detta är den varg vi för närvarande har i Sverige och det är en av de absolut största. Längden, det vill säga från nos till bakdel variera mellan 105 och 160 centimeter och vikten för en hane mellan 35 och 50 kilo men vikter upp mot 80 kilo har registrerats.  Mankhöjden, alltså höjden från marken till vargens axelparti varierar mellan 80 och 85 centimeter. Snittvärden från dessa tre datapunkter ger ett rovdjur som väger 42,5 kg, är 82,5 cm vid axlarna och är  132 cm långt.

I förhållande till sina sydeuropeiska bröder

  • Vikt: 137-142%
  • Längd: 110%
  • Höjd: 118-137%

 

Spansk varg

Canis Lupus Signatus – Spansk varg
Denna varg, kallas även Iberisk varg, är den som förkommer i norra Spanien med vilka Sverige ofta blir jämförda i vargsammanhang. Den spanska vargen är ett klenare rovdjur jämfört den Euroasiatiska. Vuxna hanar väger mellan 22-35 kg men exemplar om drygt 40 kg förekommer och honor cirka 20-30 kg. Längden, det vill säga från nos till bakdel uppges vara drygt 120 centimeter.  Mankhöjden, alltså höjden från marken till vargens axelparti uppges vara runt 60-70 centimeter. Snittvärden från dessa tre datapunkter ger ett rovdjur av hankön som väger 31 kg, är 65 cm vid axlarna och är  120 cm långt. Den mest anmärkningsvärda skillnaden finner vi i vikten.

I förhållande till en Euroasiatisk ”snittvarg

  • Vikt: 73%
  • Längd: 90%
  • Höjd: 77%

 

Italiensk varg

Canis Lupus Italicus – Italiensk varg
Denna varg, kallas även Appeninsk varg, är den som förkommer i norra Italien med vilka Sverige ofta blir jämförda i vargsammanhang. Även den italienska vargen är ett klenare rovdjur jämfört den Euroasiatiska. Vuxna hanar väger mellan 25-35 kg och honor cirka 22-30 kg. Längden, det vill säga från nos till bakdel uppges vara mellan 100 och 140 centimeter.  Mankhöjden, alltså höjden från marken till vargens axelparti uppges vara runt 50-70 centimeter. Snittvärden från dessa tre datapunkter ger ett rovdjur av hankön som väger 30 kg, är 60 cm vid axlarna och är  120 cm långt. Återigen är skillnaden störst för just vikten.

I förhållande till en Euroasiatisk ”snittvarg”

  • Vikt: 70%
  • Längd: 90%
  • Höjd: 72%

 


 

Referenser

Läs om Canis Lupus, Euroasiatisk varg under Fakta om vargen

Läs om Canis Lupus Signatus, Spansk varg på Iberian Wolf och här Wolves of the world

Läs om Canis Lupus Italicus, Italiensk varg på Canis Lupus and subspiecies

 

 

Category: Okategoriserade · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se