Huszár-veteran slog ihjäl attackerande varg

Den 11 februari 1889 förmedlade tidningen Finland (nr 237) en nyhet från Ungern om en före detta huszár som lyckats döda en varg med bara händerna. Skadorna blev omfattande.

Tidningen Finland förmedlade den 11 februari 1889 en nyhet om en bondes modiga kamp med en varg utanför Oross-Volya i Ungern.

Enligt artikeln ska dottern i en bondfamilj ha vaktat svinen när vad hon uppfattar som en stor hund plötsligt anfaller och dödar en av grisarna. När flickan försöker köra bort ”hunden” visar det sig vara en varg.

Hennes far kommer till undsättning och börjar först bearbeta vargen med en käpp, men det rasande djuret anfaller gång på gång med följd att mannen får ansiktet avslitet. Till sist lyckades han dräpa vargen genom att kasta den hårt mot en klippa och skära upp dess mage med sin kniv.

När striden var över lär den blodige och svårt medtagne manne ha ropat ”Jag har varit huszár!” (huszárerna var ett berömt Ungerskt kavalleri) som för att förklara hur han klarat sig så bra.

Det framgår inte av artikeln om vargen var rabiessmittad, men med tanke på raseriet och kraften i anfallet kan det mycket väl varit så. Isåfall kan man bara hoppas att ex-huszáren snabbt fick vård i någon av Louis Pasteurs anläggningar som spriddes i Europa efter sommaren 1885.

Vid kontakt med en rabiessmittad varg anses ansiktsbett vara särskilt allvarliga, då de får till följd att inkubationstiden förkortas och patienten kanske inte hinner få vaccin i tid.

 

Översta bilden: Svensk kungahuset (Bernadotte) anno 1857. Prins Karl, fyra från vänster i den bakre raden, bär huszáruniform.

 

 

Fotnot: De röda rutorna skapas av söktjänsten i tidningsarkivet efter lyckad sökning på ordet ”varg”.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se