Invasion av vargar i Amur, Ryssland

invasion av vargar i amur

I den glesbefolkade provinsen Amur pågår en ständig kamp mot vargar. I år höjs skottpengarna till 50 000 rubel i ett försök att öka avskjutningen.

Rekordhöga skottpengar på varg väntas ge effekt på vargpopulationen i provinsen Amur * i östra Ryssland. En fälld varg kompenseras med 50 000 rubel ( 11 600 SEK) och ett vargskinn kan ge en extra premie om 7 000 rubel.

Kampen mot vargarna är ett ständigt pågående arbete i provinsen där de årliga förlusterna som en följd av rovdjuren uppgår till 80 miljoner rubel. Att vargens predation nu överstiger vad jägarna tilldelas från myndigheterna ses inte som något direkt positivt. Angreppen mot tamboskap är också ett återkommande problem. Numera sker angreppen också i närheten av människors boningar vilket ses som ett tecken på att antalet vargar överstiger vad naturen själv kan förse med bytesdjur.

Regionala myndigheter har under flera år försökt uppmuntra jakt på varg genom olika incitament. Förra året betalades 9 miljoner rubel ut till jägare som tillsammans fällt 605 vargar. Antalet fällda vargar ökade med 200 procent jämfört föregående period.

– Trots den höga avskjutningen fortsätter vargstammen att öka med uppskattningsvis 1 000 djur per år, säger Ivan Bolotsky till tidningen.

Bolotsky fortsätter;

– Jakt på varg är svårt, mycket svårt. De gömmer sig när de hör skott avlossas och de kan till och med lura en helikopter.

Rovdjurens ökning och svårigheten att jaga dem motiverar följaktligen den höga skottpengen menar myndigheterna som för 2013 avsatt 22,5 miljoner rubel för ändamålet.

 

* Amur är ett provins i sydöstra Ryssland med en yta på 363 700 km² och cirka 820 000 invånare, och är döpt efter floden Amur som i syd bildar gräns mot Kina. Huvudstad i provinsen Amur är Blagovesjtjensk. Källa: Wikipedia

Källa: http://deita.ru/society/amurskaja-oblast_02.02.2013_830038_nashestvie-volkov-nabljudaetsja-v-amurskoj-oblasti.html
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se