Kastade golfklubba efter närgången varg, Skåne

500px-Pictograms-nps-golfing-2.svg

Hundvalpen blev stormförtjust över den nya besökaren men matte förstod faran och jagade i väg vargen med en golfklubba i högsta hugg. Som avslutning kastades klubban och träffade vargen.

Ett kanske inte helt oväntat besök vid sommarstugan på Österlen i Skåne kunde ha slutat illa för Cecilia Sterner Birkes hundvalp. Cecilia var den som upptäckte vargen först, därefter hennes äldre hund som rädd kröp samman och sökte skydd. Hundvalpen om 15 veckor förstod dock inte allvaret och ville nyfiket fram till vargen. Birke reagerade dock handfast, tog tag i valpen över ryggen och slängde den bakom sig.

– Jag blev livrädd och tänkte ”bara han inte springer fram”. Jag försökte skrämma bort vargen genom att börja vråla och bete mig som en babianhanne men det hade ingen effekt, vargen bara stod kvar och bara tittade på mig. Då tänkte jag: ”Nu dör jag”, säger hon till Kvällsposten.

Grannarna hade berättat för Cecilia att de sett varg i närheten och under natten hade hundarna betett sig oroligt (mest troligt hade vargen strukit runt huset under natten vilket bara kan uppfattas av hundars känsliga sinnen reds. anm). Men, det var inte därför Cecilia hade med sig en golfklubba den tidiga morgontimmen, utan i fall att ett vildsvin skulle dyka upp.

– När jag vrålade som en besatt tog vargen några steg snett bakåt men stannade sedan kvar och tittade. Så jag sprang mot den och kastade golfklubban, säger Cecilia Sterner Birke.

Birkes kast var välriktat och träffade vargen över ryggen som då vände och gick från platsen.

– Den krummade till men sa ingenting. Sedan gick den, men först tittade den bakåt på mig som att den tänkte ”gud var du är dum i huvudet” eller ”hon verkar galen den kvinnan, bäst jag sticker”, berättar Cecilia.

Cecilia reagerar precis som så många andra som mött varg på att den inte verkade rädd eller skygg. Reaktionen får ses som ett svar på den information som givits om vargen som varande naturligt skygg. Verkligheten är dock en annan och så länge människan inte utgör ett hot mot vargen kommer den fortsätta att dyka upp bland människor och hus.

Läs gärna en sammanställning över några närkontakter med varg under 2012 i artikeln ”Vargar är naturligt skygga” i kategorin ”Myter i vargdebatten”.

 

Källa: http://www.expressen.se/kvp/cecilia-attackerade-varg-med-golfklubba/
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se